5. Uppkörning & kunskapsprov
När du genomgått alla steg som krävs för att ta ett körkort – då är det dags att skriva kunskapsprovet och göra uppkörningen. För att få ett körkort behöver du alltså dels skriva ett kunskapsprov, samt genomföra ett körprov – även kallat uppkörning. För att kunna skriva kunskapsprovet och göra uppkörningen behöver du ha fyllt 18 år och ha genomfört riskutbildningen del 1 och 2. Förarprov och kunskapsprov genomförs direkt hos Trafikverket. Under uppkörningen kör du tillsammans med en förarprövare som bedömer din förmåga att hantera ett fordon i olika situationer. I mars 2020 trädde en ny lag in som säger att du måste ha klarat kunskapsprovet för att kunna genomföra uppkörningen, vilket innebär att du behöver vara godkänd på teoriprovet innan du får boka ditt förarprov.
När du skriver kunskapsprovet bedöms du enligt fem olika områden – fordonskännedom, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar. Frågorna varierar i alla olika prov, vilket innebär att om du får underkänt på provet kommer frågorna inte att se likadana ut nästa gång. Därför är det viktigt att du studerar in allt du ska kunna ordentligt, för att du ska få godkänt så fort som möjligt. Provet består av 70 frågor och för att bli godkänd behöver du få rätt på minst 52 av frågorna. När du klarat provet är det giltigt i 4 månader och du behöver genomföra ett godkänt förarprov inom den tiden för att få ditt körkort.
När du klarat ditt kunskapsprov är det bara uppkörningen kvar, sedan är körkortet ditt! Förarprovet är till för att du ska kunna visa upp din förmåga att manövrera ett fordon i trafiken, såväl som påvisa dina kunskaper kring trafikregler och säkerhet. Innan du genomför provet kommer förarprövaren att gå igenom hur provet går till, samt vad som kommer att bedömas.
Förarprov börjar med att du får göra en säkerhetskontroll på bilen. Det kan vara allt från att se till att bromsarna fungerar, till att kolla däckens kvalitet. Detta görs för att du ska vara medveten om bilens förutsättningar innan du börjar köra. Efter säkerhetskontrollen får du köra i stadstrafik och på landsvägstrafik, i minst 25 minuter. Under körningen kontrollerar förarprövaren att du känner till trafikregler och att du kan köra bilen på ett säkert sätt. Du behöver inte vara orolig under förarprovet – förarprövaren ger dig tydliga instruktioner genom hela körningen kring var du ska åka och om du ska genomföra någon speciell manöver. Efter att förarprovet är klart får du direkt besked om du blev godkänd eller inte. Om du klarade av provet har du fått ditt körkort.
Boka Körkortsprov